Wat is LEAN?

LEAN is een bedrijfskundige methodiek die gericht is op efficiënter werken. Met de toepassing van de LEAN methode wordt vooral een flexibele werkwijze ontwikkeld waarbij de klantvraag centraal staat en verspilling zoveel mogelijk geëlimineerd wordt.

LEAN is geschikt om toe te passen in heel verschillende sectoren en is makkelijk te begrijpen. LEAN toepassen grjipt in op alle delen van de organiatie en vergt meestal een verandering van de organisatiecultuur. Dit betekent niet dat je lang moet wachten om de eerste successen te kunnen vieren, maar wel dat je bij de start moet stilstaan bij waar je aan begint. En het betekent dat er om die successen vast te houden volharding nodig is en een dieper begrip van waar LEAN over gaat. 

De letterlijke vertaling van LEAN is ‘mager’. Het is een verzamelterm voor concepten gericht op het optimaliseren van (bedrijfs)processen. Vertaling voor (bedrijfs)processen = slank en slagvaardig. In dat kader betekent LEAN ook ‘véél meer doen met véél minder inspanningen’. 
LEAN heeft als doel het optimaliseren van processen, ook wel waardestromen genoemd. Hierbij ligt de focus op korte doorlooptijden, hoge kwaliteit, lage kosten en het leveren van maximale waarde aan de klant waarbij verspillingen voorkomen worden. 

 Interesse? Neem gerust vrijblijvend contact met me op en we bespreken de mogelijkheden. 

top